Ioan Chisu Retrospectiva

IOAN

CHISU

RETROSPECTIVA

2024

“Reputatul artist Ioan Chisu  a explorat o larga varietate de subiecte, stiluri si idei de-alungul carierei sale de artist si profesor. Nascut in Romania in 1939, viata lui a fost martora la marile schimbari din lumea artelor angajandu-se puternic in aceasta permanenta schimbare a mediului estetic. De la reprezentari figurative la cele abstracte, cu influente cubiste si futuriste, catre reprezentari mai simbolice si naturaliste, toate acestea au fost cuprinse in viziunea lui artistica si in cercetare.”

John Christman, SSS, ( fragment din Art Review, publicat in revista Emanuel, Cleveland, Ohio, mai/iunie 2018 pagina 200 )

Inca din perioada frecventarii Universitatii de Arta Ion Andreescu (1957-1963), artistul simte impasul creat de o scoala neproductiva in care initiativa creativa e lipsita de cunoasterea instrumentelor de baza, a libertatii gandiri si mai ales a simtirii individuale.

Astfel, pentru recuperarea timpului pierdut tanarul artist devine interesat de studiile pedagogice, valoroase pentru acel timp, elaborate de Scoala de la Bauhaus, studii care promovau ideea ca elementele artei suntcomponente fundamentale folosite de artisti cand creaza lucrari de arta.Aceste elemente,numite deseori si blocuri de constructie a artei, includ linia, forma bidimensionala, valoarea, culoarea, textura, adancimea formei si spatiul (plin sau gol). Cunoasterea acestor elemente stimuleaza creatia imaginii fiind si un generator de sens.

Cele mai utile studii au fost:

        Johannes Itten: Kunst Der Farbe (in English:The Elements of Color),

        Wassily Kandinsky: Concerning The Spiritual in Art, dar mai ales

        Paul Klee: Das Bilnerishe Denken (in English: The Notebooks of Paul Klee)

Exercitiile din aceasta perioada fac trecerea dela o viziune reproductiva  catre una abstracta.

Insa nici una dintre aceste doua exprimari nu va fi eliminata. Din contra, o forma de exprimare va stimula exprimarea in cealalta forma.

Intr-un fel, o lucrare de arta nu se termina niciodata deoarece ea cuprinde in sine un germene al meditatiei creative care il indeamna pe artist la o noua experienta.

Mereu aflat intre alternative din care trebuie sa aleaga una, el recurge la variatiuni pe aceeasi tema. Astfel, Chisu arata ca o lucrare de arta poate fi facuta si in alt fel. Este o clara confirmare a faptului ca exista multe moduri de abordare a artei si ca creativitatea nu are limite.

Daca o experienta isi are elementul ei magic si variatiunile pe aceeasi tema si le au pe ale lor.

Un subiect deseori abordat de artist a fost natura statica. Aceast gen l-a ajutat sa-si dezvolte talentul in domeniul compozitiei, a liniei, a formei bidimensionale si tridimensionale, a valorii luminii si a umbrei, a culorii, texturii si a spatiului pozitiv (ocupat de obiecte) sau cel negativ ( spatiu liber).

In Natura Statica cu Doua Carti ( 2014 ) artistul integreaza intentionat doua viziuni opuse in aceeasi imagine dispunand o imagine naturalista in primul plan pe un fundal de imagine abstracta in felul acesta incalcand regula academica a situarii certe intr-o pozitie stilistica “ ori una ori alta” demonstrand ca artistul poate combina in aceeasi imagine naturalismul si abstractul fara contradictie estetica.

Cubismul accentueaza suprafata plana bidimensionala a imaginii si respinge tehnicile traditionale ale perspectivei si modelarii. Cubismul a facut arta mai abstracta si a permis artistilor sa exploreze noi modalitati de reprezentare a realitatii.

Aplatizarea spatiului tridimensional si utilizarea formelor geometrice sunt carecteristici cheie care diferentiaza cubismul de realism sau impresionism.

Abordarea unica de catre cubism a geometriei a avut un impact semnificativ si continua sa fie influenta si astazi.

Pentru Chisu, interesul pentru geometrie a fost unul constant. Daca la inceput geometria avea doar rolul de schelet invizibil al formei, fiind folosita si in crearea ritmului compozitional, pe parcurs prin sinteza devine deseori actorul principal si neascuns, purtator al unei forme mai abstracte si mai spiritualizate.

In literatura si poezie “zborul” este adesea folosit ca metafora ilustrativa a libertatii, reprezentand capacitatea de a scapa de circumpstante restrictive sau de a se elibera de limitari.

Fara a ajunge la ilustrarea concreta si specifica a unor simboluri mitologice ca cele a lui Icar sau prometeu, “zborul” lui Chisu se rezuma ca context literar la ideea ca omul fiind legat de pamant si de viata ei aspra si trecatoare este purtatorul semnificatiei razvratirii ganditorului creativ in fata unui destin potrivnic, sau poate nu sunt altceva decat rezultatul unor vise de mult uitate.

Tratarea temelor se inscrie intre narativ si metaforic, intre real si abstract. “Vulturul” din 2022 si “Vantul de dimineata” din 2023 sunt reprezentari cu caracte narativ.

DATE BIOGRAFICE

Nascut la 28 ianuarie 1939, in orasul Cluj-Napoca

Absolvent al Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Bucuresti, 1957

Absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca,1963

Din 1966, activeaza ca  profesor de pictura si istoria artei la Liceul de arta din Sibiu

Devine preocupat de elementele artei in viziunea miscarilor artistice din ultimul secol

Dupa numai trei ani de la absolvirea facultatii devine membru definitiv al Uniunii Artistilor Plastici din Romania

Devine presedinte al Filialei Sibiu a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, functie pe care o detine  intre 1968-1970 si 1980-1988

In anii 1968-1970 participa la lucrarile Comitetului de conducere pe tara al Uniunii Artistilor Plastici

Este membru in Comitetul de Conducere pe tara a Uniunii Artistilor Plastici din Romania intre 1980-1988

Deschide mai multe expozitii personale si participa la expozitii de grup  din tara si strainatate printre care Anglia, Cehoslovacia, Franta, R.D. Germana, Letonia, Spania, S.U.A. si U.R.S.S.

Realizeaza trei proiecte de arta monumentala :   

                                      Traditie si contemporaneitate la Blaj in 1973,  

                                      Omagiu creativitatii umane la Resita in 1980   

                                      Arcade la Sibiu in 1981, toate in tehnica mozaicului in marmura 

I se acorda decoratia Ordinul Meritul Cultural pentru activitate deosebita in domeniul artelor plastice in Bucuresti, 1968

Insoteste  Expozitia de pictura romaneasca la Moscova si Leningrad in 1968 si Expozitia de pictura romaneasca la Praga din 1968. Organizeaza si insoteste Expozitia de arta a filialei U.A.P. Sibiu, la Muzeul de arta din Riga in 1971

I  se acorda “Premiul National pentru Romania” la Festivalul International de Pictura, organizat de UNESCO, la Cagnes-sur Mer, Franta in 1971

In anul 1989 se stabileste in Statele Unite ale Americii, la Chicago, IL., fiind urmat dupa doi ani, de sotia lui, Rodica Chisu, artista si ea

In 1993 si 1995 obtine Grant Award Comunity Arts Assistance Program din partea Departamentului Afacerilor Culturale si Arte al orasului Chicago, IL., S.U.A.

In perioada 15 mai -18 august 2017 are loc expozitia retrospectiva, in paralel cu cea a lui Rodica Chisu sub denumirea Metafore la  The Mary-Frances and Bill Veeck Gallery Catholic Theological Union din orasul Chicago.

CITATE DIN PRESA VREMII

“S-a gindit, desigur, multa vreme Ioan Chisu pina a inteles toata truda si emotia cuprinsa in “Paine si ceapa “. S-a gandit, pentru ca altfel n-am patrunde intelesul lucrarii sale, care te emotioneaza. ( De altfel cea mai izbutita natura statica si una din cele mai bune lucrari ale expozitiei ).”

HORIA HORSIA  ( Informatia Bucurestiului, 28 decembrie, 1956 )

“Serioase cunostinte de psihologie si anatomie se afla si la baza imaginilor lui Ioan Chisu-compozitia “Brigada de pescari “ si portretul’ Constructor in repaos”. Intr-un colorit poetic si creind o atmosfera  caracteristica, expresia muncitorului portretizat sau miscarea celor sase tineri aduc marturia unui studiu serios, cu bune perspective de viitor.”

PETRU COMARNESCU  ( Contemporanul, 30 august 1963 )

“De la portretul de muncitor cu care Ioan Chisu se prezentase prima oara la o regionala ( daca nu ne inseala memoria era, de fapt, lucrarea sa de diploma ) si pana la “ Ecranul Albastru “ este un drum imens, parcurs in ani. Natura moarta “  o varianta a unei teme  fregvente la acest artist ) contine, in special,probleme de meserie, un echilibru riguros pe contraste de valori, rezultand din acest dialog o armonioasa compozitie decorativa ( compozitia poate fi, in ultima instanta, arta de a randui decorativ elementele de care dispui ) perfect integrabila unui interior de arhitectura moderna. “ Compozitia “ isi propune o problema filozofica: cucerirea spatiului si restituirea acestuia, in dimensiunile sale spirituale, concentrat pe suprafata plana a panzei. Solutia o aflam insa, abia in “ Ecranul albastru “ ( a carui punere in pagina e aceeasi ca a portretului care marca debutul pictorului. O asemenea imagine te poate emotiona, pana in adincul inimii.”

HORIA HORSIA  ( Astra , decembrie 1967 )

“Ioan Chisu practica intr-o tonalitate proprie,…pictura antiseptica.Ecranele de culoare pura, care nu se topesc unele intr-altele, actioneaza asupra simturilor privitorului aproape metodic, dupa o schema  bine stabilita, programatica. Albastrul, verdele, rosul, galbenul… nu ating doze de saturatie si sunt, fiecare in parte solisti ai partiturii cromatice, pana cand se produce acea reactie in lant, acea fuzionare, cu scopul stabilirii unei ierarhii imuabile. Rezultanta va avea de acum inainte rolul conducator. Dupa cum se vede, un mecanism destul de complicat.”

RUXANDRA NADEJDE  ( Scanteia, 8 septembrie 1970 )

“Ceea ce surprinde, in primul rand, la Ioan Chisu si ceea ce pare a constitui, in acelasi timp, caracteristica esentiala a personalitatii sale, este faptul ca, indiferent de preocuparile de mai scurta sau de mai lunga durata, de influentele pe care le-a resimtit, el a cautat intotdeauna in opera sa (pictura si grafica deopotriva ), o anume ordine, un anume echilibru care raspund insusi structurii sale interioare. Fiind mai putin un senzitiv si, prin excelenta, un spirit rational, artistul nu intentioneaza sa reproduca realul, ci incearca sa-l re-creeze, restituidu-l privirii spectatorului, intr-un mod personal.”

RODICA IRIMIE – FOTA  ( Transilvania, 3, 1975 ) 

“Integrat intr-o succesiune cubista, Chisu face o pictura de rafinamente cromatice si constructive, in care desenul elegant si exact dispune suprafetele colorate intr-o ordine, vizand spre plasticitatea pura a lui Mondrian.”

OCTAVIAN BARBOSA  ( Dictionarul artistilor romani contemporani )

REFERIRI BIBLIOGRAFICE

ION ITU, Pictori Sibieni, Editura Meridiane, Bucuresti, Romania, 1977

OCTAVIAN BARBOSA, Dictionarul Artistilor Romani Contemporani, Editura Meridiane, Bucuresti, Romania, 1976

MARIN MIHALACHE, Pictura Romaneasca / Pictura Contemporana, Editura Meridiane, Bucuresti, Romania, 1976

RODICA IRIMIE–FOTA, Forme si Culori, lucrare editata de Revista Transilvania, Sibiu, Romania, 1983

VASILE FLOREA, Arta Romaneasca Moderna si Contemporana, Editura Meridiane, Bucuresti, Romania, 1982

UNIUNEA ARTISTILOR PLASTICI DIN R.S.ROMANIA, Pictori Romani Contemporani, Editura Artis, Bucuresti, Romania, 1989

Creative Inspiration. A Collection of Drawing and Painting Ideas for Artists, Rockport Publishers, Inc. Rockport, Massachusetts, U.S.A.

The Best of Oil Painting. Juried by TOM NICOLAS and JOHN C. TERELAK, Rockport Publishers, Inc. Rockport, Massachusetts, U.S.A.

Who’s Who in America, editiile 56-64, 2003-2010, MARQUIS WHO’S WHO, New Providence, N.J. U.S.A.

Who’s Who in the World, editiile 20-27, 2003-2010, MARQUIS WHO’S WHO, New Providence, N.J. U.S.A.

JOHN CHRISTMAN,SSS, Art Review, publicat in revista EMANUEL, Cleveland, Ohio, mai/iunie 2018, pag. 200-202.

LUCRARI DEASEMENEA APAR IN

Ioan and Rodica  Chisu Art Show-2017 YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=T94D65zpCCI

                                            ori https://www.youtube.com/channel/UC9Zraa6nLsTLCQNtOUHviw

Ioan Chisu–  Visual Artist– https://ioanchisu.com

Ioan Chisu / Contemporary Romanian American Painter- https://ioanchisu.wordpress.com

Artindex >> Chisu Ioan – https://www.artindex.ro/2014/11/14/chisu-ioan/

Ioan Chisu, Home, Art, Biography. Fourteen artworks- https://ioanchisu.blogspot.com

Ioan Chisu/4 Artworks at Auction – https://www.mutualart.com/Artist/Ioan-Chisu/A723CA7983042E37